mck trp Marović

Motocross klub Marović osnovan je 1993. godine u cilju razvijanja i unapređenja motocross sporta, kako u samoborskoj općini tako i cijeloj Republici Hrvatskoj.
S radom je započeo na inicijativu gospodina Dragutina Marovića koji je kao predsjednik kluba, ali i kao odličan vozač, “zarazio” okolinu i okupio čvrsto i entuzijastično članstvo. Uz njega, suosnivači kluba su Ivan Bertović, Ivan Štefanac, Jura Stanac, Danica Marović, Ivan Smolčak i Damir Šobar.

motocross marovic

Od samih početaka pa sve do danas, unatoč skromnim inicijalnim financijskim sredstvima, vozači kluba ostvaruju zavidne rezultate kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Uz veliku volju i žar, kojom je predsjednik kluba, a ujedno i jedan od vozača, Dragutin Marović “zarazio” okolinu, TRP Marović u nastavku svoga djelovanja proširuje članstvo i uz naglasak na razvoj podmlatka kluba stiže i do sve boljih rezultata. Višegodišnji uspjesi te stasanje mladih vozača donijeli su klubu poticaj da krene s velikim projektima od kojih je največi svakako izgradnja i stavljanje u funkciju toliko potrebne staze “Draga” u Rakovom Potoku. Spomenuta staza je i glavni uvjet za daljnji razvoj ovog atraktivnog oktanskog sporta na ovim područjima.

Motocross mlade nade

motocross-podmladak

Već 1996. godine, uspjesi pune vitrine kluba brojnim peharima od kojih ćemo izdvojiti slijedeće: dva treća mjesta u motokros te superkros prvenstvima Hrvatske, drugo mjesto u državnom kupu te naslov prvaka Zagrebačke županije. Svojim radom i zalaganjem klub se širi i kvalitetnija organizacijska struktura TRP Marovica donosi i blistavije nastupe na domaćim natjecanjima. Podižu se za jedno mjesto na ljestvici uspjeha klubova osvajajući naslove viceprvaka lijepe naše u motokrosu i superkrosu. U kupu nakon borbe za vrh dospijevaju na treće mjesto, a u čak tri klase u “Prvenstvu Hrvatske” stižu do drugih mjesta – u 80, 250 i 500 ccm. U četvrtoj klasi do 125 kubičnih centimetara zauzimaju treće mjesto, a velike uspjehe te sezone zaključuju svim prvim mjestima u Prvenstvu zagrebačke županije. Takvi uspjesi te stasanje mladih vozača donijeli su im poticaj da klub krene s velikim projektima. Najveći, izgradnja toliko potrebne staze “Draga”, inače i glavnog uvjeta za daljnji razvoj u ovom atraktivnom oktanskom sportu, uz veliku požrtvovnost i materijalna ulaganja, dovedena je u funkciju.

motocross-mck-marovic

Tada se 1998. klub odlučuje i na organiziranje prve utrke, Memorijal Branka Romčevića i Vinka Šogorića, 26 lipnja, održanom za sve uzraste i klase motokrosa. S tim za njih velikim uspjehom, uz rad na međunarodnom planu, pojačava se rad juniorskog pogona koji već iduće sezone s šest vozača kreće u lov na naslov. 1999. godine, usprkos teškoj financijskoj situaciji startalo se s ukupno 14 vozača. Redaju se uspjesi na svim razinama pa i superiorno polovicom sezone osvajaju Kup hrvatske. Juniorska postava završava natjecanje na ukupno trećem mjestu u državnom prvenstvu, dok seniori ponovno postaju hrvatski viceprvaci. Uz te odlične uspjehe na domaćim stazama, ostvaruju zapažene rezultate i na međunarodnim natjecanjima. Njihov vozač na Kupu Alpe Adria osvaja četvrto mjesto, nastupaju na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo te voze i europski kup. A što je iznimno značajno, uspjehom na kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u finalnoj utrci imaju svog predstavnika.

U sezoni 2000 g zbog financijskih teškoća i prelaska nekih vozača (seniora) u druge klubove, klub se orijentira isključivo na odgoj mladih vozača (juniora) te već u sezoni 2001 g ostvaruju dobre rezultate, postaju viceprvaci hrvatske, a Marko Tumbri prvak u klasi 65 ccm. U sezoni 2002 g nastavljamo sa radom u juniorskoj klasi gdje bilježimo zapažene rezultate: prvo mjesto na Prvenstvu hrvatske i Županije zagrebačke te osvajamo kup hrvatske. Za našeg sponzora ekipa Valvoline-a osvaja takoder prvo mjesto. Imamo i dva prvaka: Marko Tumbri drugi puta za redom prvak te Karlo Lopuh u 80 ccm bez mijenjača.

No sezona 2002 g donosi još zavidnije rezultate u novoj disciplini SUPERMOTO postajemo viceprvaci države te prvaci zagrebacke županije. Imamo prvaka Gorana Gajića i viceprvaka Dragutina Marovića ml.